[Textlib] Vélemény

Lőrincz Andrea Lorincz.Andrea at kkfk.bgf.hu
2010. Jan. 20., Sze, 16:47:25 CET


T. Lista! 
 
Lehet, hogy eretnek lesz a kérdés vagy fölösleges, mert én nem tudok róla, de: tud ilyet vagy terveztek ilyet a TextLibbel?
 
"A Zrínyi könyvtárában is címkéz a használó
Kommentár az előző számunkban megjelent hírhez: Használók is címkézik a katalógustételeket -- LibraryThing a claremonti egyetemen http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hasznalok_is_cimkezik_a_katalogusteteleket-librarything_a_claremonti_egyetemen) -- a web2 módszerekhez tartozó hazai gyakorlatból:
A használók kiegészíthetik a katalógus tételeket a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Egyetemi Könyvtárában. Az OLIB rendszerhez épített fejlesztés nyomán lehetővé válik, hogy azonosítóval rendelkező felhasználók széljegyzeteket fűzzenek könyvtári rekordokhoz a WEBOPAC-ban. A megoldás nagy sikert aratott az egyetemen, elsősorban a hallgatók-tanárok közösségében, ahol hasznosnak bizonyultak az egyetemi szakirodalom bibliográfiai tételeihez fűzhető kiegészítések, kérdések, megjegyzések a könyvtári elektronikus tájékoztatásban. 
Az OLIB rendszer web moduljában rögzített/módosított széljegyzet a rekord státuszát és adatait nem változtatja A széljegyzet címe 250 karakter lehet, maga a szöveg 1000 karakter. A bejegyzéshez automatikusan dátum adatok járulnak. Kizárólag a széljegyzet szerzője módosíthatja, vagy törölheti a bevitt adatokat a 'Szerkesztés', vagy 'Törlés' ikon megnyitásakor megjelenő funkcióablak alapján.
A megoldással a felhasználók tudásával gazdagítható a bibliográfiai tétel információtartalma, amely nem csak az oktatásban lehet hasznos, ahol egy-egy tananyag használatával, kiegészítésével adhatunk új tudáselemeket a rekordhoz, hanem az önművelés, vagy szórakozás szempontjából is -- az olvasmányélmények megosztásának lehetősége miatt. - Forrás: Horváth Zoltánné, IQSYS, 2010. január 19. o " 
 
Köszi! 
 
Lőrincz Andrea 
könyvtárvezető 
 
Budapesti Gazdasági Főiskola
Külkereskedelmi Kar Könyvtára
1165 Budapest, Diósy Lajos u. 22-24. 
Tel.: 467-7913  Fax: 467-7960


További információk a(z) Textlib levelezőlistáról