[KATALIST] Konferencia-kiáltvány könyvtárosoknak!

Horváth Zoltánné horvath.zoltanne at partner.t-systems.hu
2018. Már. 1., Cs, 21:10:28 CET


Kedves Gábor!

Köszönöm a szokásosan alapos válaszod, és örültem a módszerek összefoglalásának. Az előadás és hozzászólások százalékos megoszlásán pedig lehet vitatkozni, elfogadni, alkalmazni, vagy eltérni attól, de a moderátor hatalmas felelőssége, hogy az előadás és a hozzászólások egyformán megfelelő színvonalat hozzanak a hallgatóságnak – ez pedig mindig fekete doboz, de lehet, hogy ezáltal válik izgalmassá.

Persze minden konferencia előadás a jéghegy csúcsát mutatja, és a háttérben mélyebb, részletesebb tudásanyagokat feltételezünk, érzékelünk. Az jelent kimagasló élményt, ha a jéghegy alól minél több részlet bukkan elő. A cégek gyakorlatában sok a marketing szemléletű konferencia, ezért számomra a tartalmas előadásokat felmutató szakmai konferenciák az izgalmasabbak.

A Vándorgyűléstől nem lehet minden rendezvényforma sajátosságát elvárni, bár épp az általad említett Kávéházi szekció nagyon ötletes és fiatalos rendezvény volt, tehát újítani mindig érdemes. Nagyon át kell viszont gondolni azokat a módosításokat, amelyek az eddigi hagyományok és eredmények átlépését szorgalmazzák, mert az éves vándorgyűléseknek meg van az a szerepe, amely semmilyen más rendezvénnyel nem pótolható. Számos más lehetőségünk van arra, hogy újszerű konferenciákat teremtsünk, amelyek közül néhánynak talán lesz olyan hatalmas szakmai múltja, mint a Vándorgyűléseinknek.

Üdvözlettel:

Horváth Zoltánné, Marcsi
könyvtáros informatikus
T-Systems (magánvélemény)

From: Katalist [mailto:katalist-bounces at listserv.niif.hu] On Behalf Of Mikulás Gábor
Sent: Thursday, March 1, 2018 4:06 PM
To: Katalist <katalist at listserv.niif.hu>
Subject: Re: [KATALIST] Konferencia-kiáltvány könyvtárosoknak!

Kedves Marcsi,
a konferencia / szakmai rendezvény: közösségi tudástermelési eszköz. Ha rajtam (kapacitáson) múlik, akkor a szervezett rendezvényekhez küldök anyagot a potenciális résztvevőknek: készüljenek fel, hogy alaposabban tudjanak kérdezni. A vándorgyűlés hol hivatalos, hol nem hivatalos Kávéházi szekcióiban is ez volt a helyzet.

Eszközök:
1. előzetes, felkészülést segítő anyagok
2. döntően originális előadások - a megszokott megközelítések kerülésével
3. a helyszínen 50%-nyi interakció biztosítása az 50% frontális előadás mellett
4. egymondatos lényegkiemelések a rendezvény ideje alatt a szakmai közösségi médiában
5. gyors tartalmi (nem protokolláris) összefoglaló, kihasználva, hogy még magas a rendezvény hájpja
6. az előadások teljes anyagának közzététele (pl. videó)
7. könnyen emészthető követő kishírek közzététele (adatbázisban visszakereshető módon, pl. a KIT-ben).
(Azt sajnos nem mondhatom, hogy minden alkalommal minden eszközt sikerült élesíteni, de jellemzően igen.)

Sajnos sok esetben csak a vágatlan videó közzétételével élnek a rendezők, vagy sokkal a rendezvény után jelenik meg nem lényegkiemelt írásos anyag, mely így elég kevéssé járul hozzá a tudástermeléshez. - Már ha szempont a tudástermelés és nem a pályázatban ígért rendezvény kipipálása, vagy a hagyomány folytatása. Úgy vélem, hogy a rendezvények után begyűjtött általában magas elégedettség nem ritkán vezethető vissza a viszonylag csekély összehasonlítási alapra.
Konferencia-módszertani anyagunk részvevők, rendezők és előadók szemszögeiből: Konferenciára készülve http://bit.ly/2F5r7TM
Üdv,
Gábor


2018. február 28. 14:21 Horváth Zoltánné írta, <horvath.zoltanne at partner.t-systems.hu<mailto:horvath.zoltanne at partner.t-systems.hu>>:
Kedves Levelezők és Katalisták!

A két felvetéshez kapcsolódva szeretném megragadni a lehetőséget, hogy elmondjam, számomra rendkívül fontos, sőt elengedhetetlen  egy alapos, elméleti bevezetés bármely vita vagy oktatási, tájékoztatási forma tervezésénél, amely szinte automatikusan generálja a további gondolatokat és hozzászólásokat.
Ehelyett ma gyakori megoldás a hallgatóság véleményének szondázása a téma pontos feltárása nélkül. Ha van is a végén összefoglalás, az nem terjed ki minden részletre és összefüggésre, hiszen csak a hallottakat értékelik, ezért inkább hiányérzetet okoznak. A tudásbővítés, az új információk beépítésének élményéhez nem juttatnak hozzá.
A Vándorgyűléseken már több olyan találkozó volt, ahol a hallgatóság szóhoz jutott, akár úgy, hogy a moderátor összefoglalta a hallottakat és a hozzászólások további kérdésekre hívták fel a figyelmet, (több szekcióban volt ilyen élményem),  akár a kérdés előzetes felvetése alapján vita-szerűen dolgoztak fel a kollegák régóta sok könyvtárost foglalkoztató témákat, köztük volt igazán fiatalos esemény is.

Szóval – nem vitatkozva a két felvetés jogosságával – csak jelezni szeretném, hogy új elméletekről, szakmai kérdésekről és eredményekről szükségesnek tartom a beszámoló típusú előadásokat a Vándorgyűlés hagyományaira alapozva, amelyek számomra a legélvezetesebb események szoktak lenni. A beszámolókról vitát indítani kockázatos, mert nem biztos, hogy ott és akkor elég mély információkkal rendelkezünk. Kivétel, ha az előadás régóta folyó viták, eszmecserék végeredményét próbálja összefoglalni, vagy ha van korábban megadott témakör  vagy néhányan vállalnak korreferátumot alapos előzetes felkészülés alapján. Szerencsére nyilván szakmánk információszerzésen alapuló napi gyakorlatától távol is áll minden olyan kérdésfelvetés, amely nem az előzetes felkészülésen alapul. A Vándorgyűlés „seregszemle” jellege tehát számomra nagyon fontos, és biztos azok számára is, akik az eredményeikről beszámolnak az ország könyvtáros hallgatósága előtt.

Üdvözlettel:
Horváth Zoltánné, Marcsi
könyvtári tanácsadó
T-SYSTEMS Magyarország Zrt..
Magánvélemény
From: Katalist [mailto:katalist-bounces at listserv.niif.hu<mailto:katalist-bounces at listserv.niif.hu>] On Behalf Of Porosz, Peter (ELS)
Sent: Wednesday, February 28, 2018 11:07 AM
To: Mikulás Gábor <mikulasg at gmconsulting.hu<mailto:mikulasg at gmconsulting.hu>>
Cc: Katalist <katalist at listserv.niif.hu<mailto:katalist at listserv.niif.hu>>
Subject: Re: [KATALIST] Konferencia-kiáltvány könyvtárosoknak!

Kedves Gábor!

Nagyon érdekes hír, kimondja ugyanazt, amit egy ideje én is igyekszem mindenhol hangoztatni: a plenáris formátum halott.

Csak a személyes, aktív résztvevői bevonódásra alapuló tanulásnak van jövője — konferencián, osztályteremben, virtuális térben, bárhol.

És mindenek előtt magunkat kell motiválni erre a fajta részvételre. Szervezőként, előadóként, résztvevőként. Mert mit ér egy olyan találkozás, ahol előadóként nem léptem beszélgetésbe a hallgatókkal? Vagy fordítva: ha hallgatóként nem kezdtem beszélgetésbe az előadóval?

Üdvözlettel,
Porosz Péter
Elsevier

On 2018. Feb 28., at 9:07, Mikulás Gábor <mikulasg at gmconsulting.hu<mailto:mikulasg at gmconsulting.hu>> wrote:


Konferencia-kiáltvány könyvtárosoknak!
(Mary Ellen Bates, Librarian of Fortune blog)

Már megvan a vándorgyűlés időpontja, lehet tervezni a tényleg lelkesítő programot! - Persze, az inspiráló tartalom lehetősége más szakmai rendezvényre is vonatkozik :-) http://bit.ly/2CMOvU1

<27798230_10156171612075762_652696761412403578_o.jpg>
Mikulás Gábor
_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist at listserv.niif.hu<mailto:Katalist at listserv.niif.hu>
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

________________________________

Elsevier B.V. Registered Office: Radarweg 29, 1043 NX Amsterdam, The Netherlands<https://maps.google.com/?q=Radarweg+29,+1043+NX+Amsterdam,+The+Netherlands&entry=gmail&source=g>, Registration No. 33156677, Registered in The Netherlands.

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://listserv.niif.hu/pipermail/katalist/attachments/20180301/94a66a06/attachment.html>


További információk a(z) Katalist levelezőlistáról