[KATALIST] Megjelent a XII. Helyismereti Tanácskozás kiadványa!

Budai László blbotond at citromail.hu
2006. Okt. 17., K, 14:49:58 CEST


Kedves Kollégák!
Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy megjelent a Helyismereti Könyvtárosok Szervezete XII. Országos Tanácskozásának előadásait tartalmazó kötet!

A Veszprémben, 2005-ben tartott konferencia központi témája a szépirodalom, a helyismeret és annak könyvtári kapcsolódása volt. 

Olvasható Praznovszky Mihály, Bényei Miklós, Monostori Imre, Gintli Tibor, Nagy Attila, Bánkeszi Katalin és Nagy Csaba tanulmánya. Számos kérdésre adnak választ ezek az írások. Pl. Mi a helyi irodalom és mi a nemzeti (szép)irodalom? Ki a helyi szerző és hogyan jeleníthető meg egy tájegységen született szépirodalmi alkotás a gyűjteményben? Milyen tendenciák figyelhetők meg a kortárs magyar írók művei és a könyvtárak vonatkozásában? Van-e összefüggés a szépirodalom és az egyes műfajok között? Mit olvas, és hogyan szerez információt napjainkban a tizenéves korosztály? Hogyan segítik a könyvtáros munkáját a Neumann-ház és a Petőfi Irodalmi Múzeum központi szolgáltatásai? 
Sebő József és Mennyeiné Várszegi Judit tanulmánya rávilágít arra, hogyan jelenik meg egy tájegység a magyar irodalomban és a helyismereti gyűjteményben. Oroszlánné Mészáros Ágnes, Nyakasné Túri Klára és Kertész Károly tollából megtudható, hogy milyen lehetőségei vannak a helyismereti könyvtári tevékenységnek egy-egy kiemelkedő nemzeti alkotó életművének és kultuszának őrzésében, feldolgozásában és bemutatásában. (Madách, Keresztury, Batsányi) Kiss Jenő a helyismereti kutatás sajátos székelyföldi vonásaira hívja fel a figyelmet, Korzenszky Richárd a 950 éves Tihanyi Bencés Apátság feladatairól tűnődik és Hermann István tanulmánya Pápa város irodalmi hagyományait eleveníti fel.
A kötet végén a humor is megjelenik. Praznovszky Mihály sziporkái elevenítik fel a konferencia hangulatát, mely keretet adott az előadásoknak.

Haszonnal forgathatják mindazok e kötetet, akik egy hely értékeivel, irodalmi hagyományaival foglalkoznak.A könyv ára mindösszesen: 1500.- Ft. 

Kérjük vásárlási szándékát a helyismeret at ekmk.hu e-mailen jelezze, hogy utánvéttel megküldhessük.Szabóné Vörös GyörgyiEKMK

_________________________________________
Tanulj saját időbeosztásod szerint! Kattints ide, ha nincs időd nyelviskolába járni!
INTERNETES NYELVISKOLA!

http://www.mediabo.hu/nyelviskolacitro.html
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <https://listserv.niif.hu/pipermail/katalist/attachments/20061017/639fdd48/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Konfkiadv-katalist.doc
Type: application/octet-stream
Size: 23552 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <https://listserv.niif.hu/pipermail/katalist/attachments/20061017/639fdd48/attachment.obj>


További információk a(z) Katalist levelezőlistáról